Det är ingen nyhet att massage kan göra under för hälsan. Idag används massage som smärtlindring på sjukhus runtom i världen och det finns allt från babymassage till äldrevårdsmassage. Inte så konstigt att alltfler blir intresserade av massageverktyg som massagepistol och enklare saker som man kan mjuka upp stela muskler och leder med.

Det spelar ingen roll om du tränar på elitnivå eller mest tar friska promenader på kvällskvisten. Inför och efter träning är det oerhört skönt att få en ordentlig massage av de muskelgrupper som har fått jobba. Precis som att du satsar på bra kläder för löpturen så är det inte så dumt att satsa lite på att massera vader och lår när turen är över. Det kan rentav dra ner på träningsvärken med 30%!

Hur kan du få mer massage?

Att förstå att massage är bra för dig är en sak, att få mer av den är en annan. Just massagepistoler och liknande verktyg som massagedynor är smarta. De gör det ju möjligt att själv punktmassera då det behövs. Det går ju till och med att komma åt över ryggen med massageverktyg som har rätt vinkel.

Om du ger dig ut i perfekt utrustning för att spela golf i goda vänners lag bör det inte vara så svårt att få massage av någon annan som är med i sällskapet. En axel som börjar kännas lite öm mår bra av att någon knådar lite på den. Det behöver man inget särskilt verktyg för.

Fast det gäller att massera försiktigt och på rätt sätt. Om det gör ont är det en varningssignal. När det handlar om skador är det givetvis bättre att vända sig till en professionell massör som kan behandla skadan på rätt sätt.

Behovet av massage finns inom alla sporter

Det finns ett stort behov av att ta hand om muskler och leder inom alla sporter. När vi utsätter kroppen för påfrestningar är det viktigt att blodcirkulationen fungerar på ett bra sätt. Inte bara under själva träningen. Musklerna mår bra av massagen och det är intressant att det verkar vara minst lika viktigt att massera inför träning som efteråt.

Det finns ingen forskning som stöder att massagen kan förebygga skador men det finns tillräckligt mycket erfarenhet bland idrottsmän av hur träningen upplevs då den inleds med massagen. Vi ska inte glömma bort den mentala delen av massagen. När vi slappnar av och samlar oss kan det bli lättare att fokusera på rätt sätt under resten av träningen. Då kan vi minska risken för felaktiga rörelser och snedsteg.

Inte bara då vi tränar

Större delen av dagen spenderar vi på jobbet och inte i löpspåret. Många sitter framför en dator och får snart problem med värk i axlar och nacke. Massagen har sin plats även på jobbet. När vi börjar inse att det går att få bukt med träningsvärk och stela leder med massagen förstår vi också hur nyttig den kan vara på arbetsplatsen.

När vi jobbar kan vi verkligen behöva ta pauser och massera lite. Vissa arbetsplatser investerar i särskild inredning som är till för detta. Det kan till exempel vara en ståmatta som man masserar fötterna med. På så vis blir det enkel zon-terapi som kan ge energi och välmående utan någon större ansträngning.

Massera mera och orka mera!

Det kan vara så att vi orkar mer när vi tar hand om kroppen med massage regelbundet. Det är förstås bra för vår träning oavsett nivå men också för resten av dygnet. Det kan vara så att vi med regelbunden massage drar ner på stress och därmed också på stressrelaterade symtom som huvudvärk och trötthet. Så massera mera inför, under och efter träning!