Som titeln säger så är vår frågeställning i detta inlägg varför man ska ha en bra sportBH? 

Oavsett om man tränar hög, låg eller medelintensivt eller oavsett storlek på brösten så är en bra sportBH ett måste. Till skillnad från en vanlig BH så ger en sportBH stöd vid träning och de är ofta tillverkade i material som är svettabsorberande. Men man kan även hitta SportBH:ar i andra material som tex. ren bomull. 

När brösten rör sig så töjs de ligament som håller brösten uppe på sig. För att hålla en bra form på brösten så är det viktigt att förebygga en uttänjning. Att ha en sportBH är även ett sätt att känna sig bekväm under träningen och att hålla brösten på plats gör att man slipper känna obehag och att man kan koncentrera sig på sin träning istället. 

Man kan ibland behöva en SportBH för olika typer av sporter. Ska man rida eller jogga så är en fast sportBH med ett bra stöd extra viktig att ha, under ett enda löpsteg så rör sig brösten ca 70% vilket kan innebära att brösten rör sig så mycket som upp till 10cm. Ska man istället träna något som inte innebär för mycket rörelse som till exempel yoga eller att gå en lättare promenad så kan en sportBH i ett mjukt material utan knäppning och annat vara skönt att ha. 

Bröstens storlek har naturligtvis också en inverkan på vilken modell som lämpar sig bäst. För större byst är det bra att välja en sportBH med mycket stöd. Det finns både sportBH:ar med bygel och vadderade kupor (se tex. High Support Sports Bra från Stay In Place) och en del kan också uppleva det skönt att ha en variant utan brottarrygg. Ibland kan axelbanden utan brottarrygg vara i vägen eller inte sitta på plats beroende på vilken form man har på kroppen och axlarna.

Hur mäter man då sina bröst?

- Mät omkretsen precis under bysten med ett vanligt måttband som ska sitta tight och rakt runt kroppen. 

- Mät sedan bysten med ett måttband där brösten är som fylligast och håll måttbandet så löst det går utan att den ramlar ner.

Tänk på att man ska kunna få in 2 fingrar mellan BH:n och kroppen både i bandet runt kroppen och under axelbanden. 

De vanligaste misstagen man gör är oftast att köpa en för stor bh för att det kanske känns skönast eller att man tänker att man täcker extra hud med en större BH. Men en bra SportBH ska sitta stadigt och fast (utan att vara obekväm) och täcka hela bröstet samt den omkringliggande huden. 

Många av våra sportBH:ar har knäppning i bak som en vanlig BH vilket gör att man kan justera knäppningen med tiden. När du köper en sportBH så är det en investering i dig själv och din träning så några tips på vad du kan tänka på innan du köper en SportBH:

Vad ska du ha sportBH:n till? Löparpass, promenader, styrketräning eller golf?

Har du stora bröst kan det vara bra att tänka på att köpa en sportbh med kupor så de omsluter hela bröstet samt den omkringliggande huden och ger ett bra stöd (ett tips kan ju vara att testa att hoppa lite på plats när du provar SportBH:n för att känna hur mycket std det ger). 

Och sist men inte minst vad tycker du själv är skönast? Att ha en enkel "dra över huvudet" sportBH eller föredrar du knäppning som en vanlig BH?

Behöver du hjälp med att välja sportBH eller vill du veta mer om de olika BH modellerna så är du välkommen att kontakta oss på: 08-40881132 eller info@briosa.se