Är det inte bättre att bara ta det lugnt och kanske påta lite i trädgården? Fördomarna är många men faktum är att andelen personer som tränar i Sverige ökar stadigt. Och särskilt ökar träningen i åldersgruppen över 75 år enligt Statistiska Centralbyrån.

Det är många krämpor som kryper på oss när vi kommer upp i åren. Bland annat benskörhet, minskad muskelmassa och hjärtsjukdomar. Många av dem kan dock minskas med hjälp av träning. Det spelar mindre roll vad det är för träning, bara den blir av 😊. Om du är osäker på vad du kan träna så kan det vara bra att göra en hälsokontroll hos en läkare eller en sjukgymnast innan du sätter i gång.

Citat: "Fysisk aktivitet på äldre dagar och dessförinnan är avgörande för god hälsa och funktion och en förutsättning för att upprätthålla självständighet och oberoende av hjälp i vardagslivet." (FYSS 2017)

 Forskning visar att lyfta vikter är bra, minst lika viktig som konditionen. Har du inte tränat på länge kan det vara bra att ta det lugnt i början. När du har blivit lite varmare i kläderna ska du inte vara rädd för att ta i och träna tyngre, så länge det känns bra. Ta gärna hjälp av en personlig tränare första gångerna, det brukar ingå om du köper ett medlemsskap på ett gym.

Fördelar:

Förutom att ditt allmänna hälsotillstånd förbättras får du även bättre balans/kroppskontroll och ökad energi i vardagen. Styrketräning kan också göra kroppen mindre skör, ge dig starkare benmassa och på så sätt minska risken för benbrott. Då många äldre är ensamma kan träning i grupp vara ett sätt att bryta isoleringen.

Vi ställde några frågor till en grupp väninnor som tränar ihop för att se vilka fördelar de ser med att träna och här är vad de svarade 😊:

Varför tränar du?

För att må bra, att få en stark kropp som håller livet ut, får socialt umgänge, hålla mig i form, få kondition och bra hälsa. Och sist men inte minst, att kunna få ett aktivt liv långt upp i åldrarna.

Har du alltid tränat?

Här varierade svaren lite. Allt från att de alltid har tränat till att bara börjat träna regelbundet på senare tid.

Hur hittar du motivationen att träna?

Jag vet att jag kommer träffa trevliga människor/tränare. Viljan att ha en stark kropp. Att jag får många skratt. Mår bra efteråt. Tanken på att jag kommer att må bra till kropp och själ och snygga träningskläder förstås 😄

Vilka fördelar ser du med träningen förutom att må bättre?

Får socialt umgänge och förbättrar hälsan. En kropp som orkar både nu och i framtiden. Humöret bli bättre, känner mig gladare, psyket mår bra. Att jag får en stark kropp och bättre balans. 

Vad tycker du om att äldre tränar allt mer?

Superbra, de vill ha en stark kropp. Jättebra, det måste utvecklas för att nå fler. Speciellt balansträning som kan förhindra fallskador. Mycket bra att det uppmärksammas då risken för t ex fallskador ökar hela tiden samt att man kan ha större chans att kunna njuta av livet utan sjukdomar.

Har du något råd till andra äldre som vill komma i form?

Det är aldrig för sent att börja 😃