Kanske är du redan där, har en bit kvar eller har passerat – vi pratar om klimakteriebesvär.

Förklimakteriet kan smyga sig på redan i 35-års åldern men många känner inte av något förrän de riktiga besvären sätter in som tex de berömda vallningarna, när det känns som om du kan värma upp hela huset med mängden hetta som strömmar ut från din kropp. När du inte får en ordentlig natts sömn. Menscykeln som förändras så du nu har mens var tredje vecka istället för var fjärde, tjoho 🙄 Och för att inte tala om humörsvängningarna men dem kan nog din partner prata mer om.

Många gånger vet vi inte vad som är fel och börjar söka efter orsaker. Ofta går vi till vårdcentralen med våra problem och det är inte alltid de förstår att det är dina hormoner som spökar och som gör att du känner dig som en annan människa. Har du tur tar de prover på dina hormoner som tex östrogen, progesteron och testosteron. Är proverna dåliga kan du få prova tabletter eller plåster för att stabilisera hormonerna. Men många gånger så ger dessa läkemedel biverkningar som vi verkligen kan vara utan.

Flera av oss undrar om inte det finns något annat vi kan göra för att minska symtomen? Och enligt ny forskning från Linköpings Universitet kan pulshöjande träning, ett par gånger i veckan, minska besvären med svettningar och vallningar i klimakteriet.

Det har tidigare forskats om ett positivt samband mellan motion i allmänhet och minskade klimakteriesymtom samtidigt har också forskningen visat motsatsen. Vad ska vi tro på? De motsägelsefulla resultaten kan ha sin förklaring i att intensiteten i träningen varierat.

Blogg -Klimakteriet - Briosa.se

 

Teorin, som forskarna vid Linköpings Universitet nu lägger fram, är att det är den pulshöjande träningen som minskar vallningarna. Att när du anstränger dig rejält, kan det påverka endorfinerna i det centrala nervsystemet, där också kroppens temperaturreglering sitter.

Det var 58 kvinnor som deltog i studien och hälften av dem styrketränade tre gånger i veckan, 45 minuter per gång, i 15 veckor. Kontrollgruppen fortsatte leva sitt vanliga liv med mer eller mindre aktivitet. Resultatet blev att av de som tränade så minskade 44% sina besvär i genomsnitt mot den andra gruppen. 

Träning kan alltså vara ett alternativ för dig som kanske inte kan eller vill äta hormontabletter.

Vi visste ju redan att träning är bra för dig samtidigt fick vi nu ytterligare en anledning till att röra på oss 😊

 Länk till Linköping Universitets artikel:

https://liu.se/nyhet/styrketraning-kan-hjalpa-mot-klimakterieproblem

Länk till forskningsartikeln: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0378512218307618?via%3Dihub