Julen är tid för att njuta av god mat, ledighet och sällskapet av nära och kära. Vissa tänker ta julledigt från träning och andra ser julledigheten som en chans att träna mer. Hemligheten kanske ligger i att ett mellanting, att hitta tillfällen för att röra på kroppen och för att låta kroppen få återhämta sig.

Julmat och soffhäng framför Kalle Anka är mysigt men vi vet ju att det är bra för både kropp och själ att röra på sig. Så i jul - lyssna in och känn efter vad du behöver för att må bra, släpp alla krav och måsten gällande träning och njut av julmaten. För att hjälpa dig att hitta din träningslunk kommer här tre förslag på aktiviteter både för dig som vill hålla igång och för dig som behöver få lite lugn och ro:

 1. Promenera

En rask promenad och frisk luft gör gott för alla. En morgonpromenad är en härlig start på dagen eller varför inte på eftermiddagen (för dig som tröttnat på Kalle Anka) eller en kvällspromenad som gör gott för nattsömnen. Du kan också välja att promenera istället för att ta bilen eller andra transportmedel om det är möjligt.

2. Övningar med egen kroppsvikt

För dig som vill låta musklerna få jobba i jul är det att effektivt och kul att
göra övningar med egen kroppsvikt, särskilt om du inte har tillgång till gym eller egna vikter. Här kommer förslag på övningar som både stärker muskler och får upp flåset:

Planka - en klassiker som stärker flera muskelgrupper, tränar balansen och förbättrar hållningen. Utmana dig själv hur länge du kan hålla!

Mountain Climber - är en supereffektiv övning där alla stora muskelgrupper får jobba och som dessutom tränar kondition, koordination och balans.

Hoppande knäböj - Jobba ben och rumpa med knäböj, så kallade squats. Sänk ner och sedan hoppa upp. Du kan också testa att sänka dig upp och ner långsamt om du inte vill hoppa.

Jumping Jacks - traditionella hopp som stärker ben och rumpa, och får igång flåset.

Anpassa antalet repetitioner beroende på hur mycket tid du har. Testa att göra övningarna i en minut, så får du fyra minuter effektiv träning! Eller kör några varv till om du vill ha lite mer utmaning.

3. Återhämtning

Känner du att du behöver få ta en välbehövlig paus och låta kroppen få vila? Återhämtning är grundläggande för att kroppen ska kunna bli stark och hålla sig frisk!. Här är två sköna återhämtande yogaövningar:

Benen upp mot väggen

En skön övning och avkopplande övning som hjälper dig att minska stress.
Placera en yogamatta eller en filt med ena kortsidan mot en vägg. Sätt sig på sidan bredvid väggen och samtidigt som du lägger dig ner sträck benen upp mot väggen. Gör det behagligt för dig. Ligg och lyssna till dina andetag i 5-15 minuter och tillåt dig själv att bara slappna av.

Barnets Position

Denna vilsamma och återhämtande position kan göras på yogamatta eller på en filt, i sängen eller på soffan. Det kan vara skönt att ha en eller ett par kuddar till hjälp. Sätt dig på knä och låt det vara ganska brett mellan benen. Se till så att tårna nuddar varandra bakom dig och luta dig sedan framåt och krama om dina kuddar eller ha armarna framför dig eller längs med dina sidor. Ligg i 5-15 minuter och bara andas och koppla av.

Lyssna på din kropp i jul och anpassa träningen efter den! Försök att släpp alla “måsten” och gör det du mår bra av och tycker är kul.

Hos oss på Briosa hittar du snygga och funktionella träningskläder för kvinnor i alla åldrar och storlekar - perfekta julklappar till både dig själv och andra!

Det här inlägget har vi gjort i samarbete med TranebergsYoga - den lilla yogastudion med det stora hjärtat i hjärtat av Traneberg, Bromma.