Vad innebär hållbart mode egentligen? När vi svenskar konsumerar 13 kg textilier per person och år blir det mer och mer aktuellt att vårt kläderna vi köper är hållbart producerade. Dels för vår egen skull för att minska mängden kemikalier vi har runt omkring oss men framförallt för att minska påverkan på vår jord.

Vid tillverkningen av bomull tex. så går det åt ofantliga mängder vatten och det används också stora mängder miljögifter för att hålla skadedjur i schack. Ska den sen färgas är det sällan någon miljövänlig färg som används. För att inte tala om de manuellt tillverkade hålen på tex. jeans, där tyget saboteras för modet säger det! När det kommer till polyester, som ofta används i träningskläder, går det åt stora mängder kemikalier vid tillverkningen.

Det är svårt att hitta ett material som är miljömässigt hållbart men för oss på Briosa.se är det en av grundvalarna i vår affärsidé. Att tillhandahålla träningskläder som är producerade på ett miljömässigt och socioekonomiskt sätt. Det finns material som är på uppgång som tex. bambu, ull och hampa men även här är det viktigt att sker under rätta former, att odlingen sker på rätt sätt och att djuren behandlas väl.

Hållbart mode innebär för Briosa.se att vi vill ha koll på plaggets hela livscykel. Från tillverkningen av tråden som utgör plagget, villkoren för de som skapar kläderna ända till du som konsument får dem hemlevererade. Efter det har vi inte så stor kontroll men hoppas att våra kunder tar hand om dem på bästa hållbara sätt.

Det finns många aspekter av hållbart mode och en del märkningar täcker bara en liten del av ett klädesplaggs livslängd. Om det är en djungel för konsumenterna så är det än mer för distributörerna. Ibland känner vi oss mer som detektiver än säljare av träningskläder pga mängden timmar vi lägger ner för att kontrollera alla delar av tillverkningsprocessen.

Nedan finner ni några av de saker vi letar efter när vi söker hållbart mode:

  1. Kläderna skall vara designade för att hålla länge, inget slit och släng
  2. Odlingen/tillverkningen skall ha minimal påverkan på miljön
  3. De som arbetar i produktionen skall ha bra löner och arbetsvillkor
  4. Kortare transporter för att minska miljöpåverkan

Något som vi som konsumenter, för vi på Briosa.se är ju också konsumenter, kan göra är att tänka på hur vi tar hand om våra, förhoppningsvis miljömässigt inköpta, plagg. Tvätta dem med skonsamma, miljövänliga tvättmedel och utan sköljmedel. Det senare är ett påfund från tvättmedelstillverkarna för att få oss att spendera mer pengar. Använd helst inte torktumlaren, låt dem hängtorka istället. Laga dem om det går ett hål. Passar de inte längre, sälj dem. Går de inte att sälja men ändå är I bra skick, skänk dem till en hjälporganisation eller låt någon "ärva" dem. Är de helt uttjänta kan du antingen lägga dem I brännbart eller lämna in dem på tex HM som då ger dig några kronor tillbaka.